όγκοι πνεύμονος

ΟΓΚΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ

Η διαδικασία ταχέως και ανώμαλου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του πνεύμονος, οδηγεί στη δημιουργία όγκων πνεύμονος. Διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Χρήζουν θωρακοχειρουργικής εκτίμησης, με συγκεκριμένες ενδείξεις εκτομής.

Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονος;

Όπως και οι υπόλοιποι καρκίνοι στο σώμα μας, ο καρκίνος του πνεύμονος ενεργοποιείται, όταν διαρρηγνύονται οι φυσιολογικές διαδικασίες κυτταρικής διαίρεσης και ανάπτυξης. Έτσι η προκαλούμενη ανωμαλία δίνει χώρο σε μη φυσιολογικό και χωρίς έλεγχο πολλαπλασιασμό και διόγκωση.

Τα κύτταρα μεγαλώνοντας δημιουργούν, είτε μια μάζα, είτε έναν όγκο. Κακοήθεια ονομάζεται οποιαδήποτε ανώμαλη διόγκωση στο σώμα μας, η οποία εισβάλλει ευθέως σε παρακείμενους ιστούς και όργανα, επεκτείνεται, ή έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί εκ νέου, παρά την πλήρη αφαίρεση.

Ποιος κινδυνεύει από καρκίνο του πνεύμονος;

Ο καρκίνος του πνεύμονος μπορεί να θέλει αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί. Το κάπνισμα είναι το πιο συχνό αίτιο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονος. Οι άνθρωποι, οι οποίοι εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου – πολύ περισσότερο οι ενεργητικοί, αλλά και οι παθητικοί καπνιστές – θα καταλήξουν με μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ογκογέννεση στον πνεύμονα.

  • Το 25% όλων των περιπτώσεων καρκίνου πνεύμονος παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται σε ανθρώπους, που δεν κάπνιζαν ποτέ. Το αίτιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αντικείμενο μελέτης.
  • Τα 2/3 των ανθρώπων, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονος είναι άνω των 65 ετών.
  • Η συχνότερη ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 έτη.

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του πνεύμονος;

Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η πρώτη αιτία καρκίνου παγκοσμίως, με πάνω από 1.000.000 ασθενείς ανά έτος. Από τους ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα, 1 στους 14 άνδρες και γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο πνεύμονος κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του πνεύμονος;

Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονας (όγκοι πνεύμονος) είναι ένα τυχαίο εύρημα, είτε σε ακτινογραφία, είτε σε αξονική θώρακος. Σε προχωρημένο στάδιο υπάρχουν συμπτώματα, όπως βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, κόπωση και απώλεια βάρους. Η διάγνωση χρειάζεται βιοψία (με πολύ λεπτή βελόνα) ή βρογχοσκόπηση. Αν αυτή η προσέγγιση δεν είναι επαρκής, η χειρουργική βιοψία είναι η προτεινόμενη λύση.

Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του πνεύμονος;

Η σταδιοποίηση επιτρέπει στο γιατρό να κατανοήσει πλήρως την έκταση της νόσου, προκειμένου να αποφασιστεί το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολύ εξιδεικευμένους όρους, προκειμένου να περιγράψουν τα στάδια του καρκίνου, αλλά μια απλοποίηση των πραγμάτων μας δίνει 3 τύπους:

  • Τοπικός: ο καρκίνος περιορίζεται στον πνεύμονα.
  • Περιοχικός: ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες του θώρακος.
  • Απομακρυσμένος: υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονος;

Περίπου 90% των καρκίνων του πνεύμονος ξεκινούν από τους βρόγχους, παρόλα αυτά καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και σε αδένες κάτω από την γραμμή των βρόγχων, συχνότερα στο εξωτερικό τμήμα του πνεύμονος. Οι καρκίνοι του πνεύμονας (όγκοι πνεύμονος) χωρίζονται σε δύο τύπους.  Στο μικροκυτταρικό και στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος, οι οποίοι αναπτύσσονται διαφορετικά και έχουν διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία.

  • Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος: είναι πολύ πιο συχνός και συνήθως αναπτύσσεται πολύ πιο αργά από τον άλλο τύπο. Χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες:
  1. Αδενοκαρκίνωμα
  2. Πλακώδες καρκίνωμα
  3. Μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος: είναι λιγότερο συχνός. Αντιπροσωπεύει το 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονος. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη του είναι ταχύτατη, και πολύ συχνά προχωρημένη τη στιγμή της διάγνωσης, αφού εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το σώμα.
  • Σπάνιοι καρκίνοι θώρακος:

Υπάρχουν περισσότεροι από 12 τύποι καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν στο θώρακα (όγκοι πνεύμονος), οι οποίοι είτε ξεκινούν από τον πνεύμονα, είτε όχι. Κάποιοι από τους λιγότερο συχνούς τύπους καρκίνου περιλαμβάνουν το καρκινοειδές, το κακοήθες μεσοθηλίωμα και τους νευροενδοκρινείς όγκους.

  • Μεσοθηλίωμα: το μεσοθηλίωμα είναι ένας καρκίνος που προσβάλει το μεσοθήλιο, την προστατευτική μεμβράνη, που καλύπτει τα περισσότερα από τα εσωτερικά μας όργανα. Στον πνεύμονα αναπτύσσεται στη μεμβράνη που ονομάζεται υπεζωκότας και σπάνια στο περικάρδιο (τη μεμβράνη που καλύπτει την καρδιά). Είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολυετή έκθεση σε αμίαντο.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;

Όλες οι πληροφορίες, ο απεικονιστικός έλεγχος, οι βιοψίες, ο τύπος του καρκίνου, καθώς και η γενικότερη κατάσταση του ασθενούς συνεκτιμώνται, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία. Ο πιο κριτικός παράγοντας που καθορίζει την επιβίωση είναι το στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης. Δυστυχώς μόνο το 25% των ασθενών βρίσκονται σε χειρουργήσιμο στάδιο.

Παρόλα αυτά υπάρχει λύση και για τους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, όπως προηγμένες χημειοθεραπείες, εκλεκτική ακτινοβολία, και τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, η ανοσοθεραπεία. Είναι απαραίτητο σε αυτά τα στάδια να υπάρχει ολοκληρωμένη ομάδα ιατρών, περιλαμβανομένων ογκολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και πνευμονολόγων.

Τι κάνουμε στο χειρουργείο; | ‘Όγκοι Πνεύμονος

Το χειρουργείο αποτελεί τη χρυσή λύση για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονος. Η ολική αφαίρεση του όγκου και ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός, δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση του ασθενούς. Η εξέλιξη της θωρακοσκοπικής χειρουργικής και συγκεκριμένα η τεχνική Uniportal VATS (Video – Assisted Thoracoscopic Surgery), που εφαρμόζουμε, μπορεί να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονος, μέσω μιας πολύ μικρής τομής.

Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη, η τομή είναι πολύ μικρή, η ανάγκη για μετάγγιση αίματος είναι σπάνια, όπως σπάνια είναι και η ανάγκη παραμονής σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 με 3 ημέρες και επιστρέφει άμεσα στα καθήκοντά του. Οι υψηλής τεχνολογίας επεμβάσεις που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς μας να επανέλθουν γρηγορότερα και ασφαλέστερα στην καθημερινότητά τους.

Tip: Ενημερωθείτε για το Τραύμα Θώρακος

τραύμα θώρακος

ΤΡΑΥΜΑ ΘΩΡΑΚΟΣ

Τι είναι το Τραύμα Θώρακος;

Η άμεση θωρακοχειρουργική εκτίμηση και παρέμβαση, επιβάλλονται στο τραύμα θώρακος, καθώς οι επιπτώσεις στην αναπνοή και τη συστηματική κυκλοφορία είναι δυνητικά επικίνδυνες για τη ζωή.

Το τραύμα θώρακος είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκτιμηθεί από την πρώτη στιγμή, από έμπειρο θωρακοχειρουργό. To τραύμα είναι το πρώτο αίτιο θανάτου παγκοσμίως.

Η θνητότητα στο θωρακικό τραύμα είναι η δεύτερη υψηλότερη, μετά από τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καταδεικνύοντας έτσι τη σοβαρότητα της έγκαιρης θωρακοχειρουργικής παρέμβασης.

Η παρέμβαση αυτή μπορεί να είναι μικρή, π.χ. επί μετατραυματικού πνευμοθώρακα, αιμοθώρακα. Μέχρι και πολύ μεγάλη, επί ρήξης πνεύμονος, τρώσης καρδίας και μεγάλων αγγείων, και πολλαπλών καταγμάτων του οστέινου θώρακα.

Τεχνική Uniportal VATS – Τραύμα Θώρακος

Σε όλες τις περιπτώσεις η εμπειρία τις ομάδας μας, μας έχει διδάξει, ότι η προτιμότερη τεχνική προκειμένου να προσεγγίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα στο θώρακα είναι η Uniportal VATS.

Με αυτόν τον τρόπο έχουν αντιμετωπιστεί τα πλέον σύμπλοκα περιστατικά (μαζικές αιμορραγίες, ασταθής θώρακας λόγω πολλαπλών καταγμάτων κ.λπ.) με επιτυχία.

Tip: Ενημερωθείτε για τον Καρκίνο του Πνεύμονα.

πνευμοθώρακας

ΠΝΕΥΜΟΘΩΡΑΚΑΣ

Τι είναι ο Πνευμοθώρακας;

Πνευμοθώρακας ονομάζεται η μη φυσιολογική κατάσταση, όπου συσσωρεύεται αέρας στον πλευριτικό χώρο μεταξύ θωρακικού τοιχώματος και πνεύμονος. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν θωρακικό πόνο και δύσπνοια. Η θωρακοχειρουργική παρέμβαση ενδείκνυται αναλόγως της περίπτωσης.

Πρόκειται για  την παρουσία αέρα μεταξύ του πνεύμονος και του θωρακικού τοιχώματος. Το πιο κοινό αίτιο πρόκλησής του, είναι η τρώση του θωρακικού τοιχώματος, ή του πνεύμονος, λόγω τραύματος/ κάκωσης, ή εξαιτίας κάποιας ιατρικής πράξης.

Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από κάποια υποκείμενη νόσο του πνεύμονος (αυτόματος πνευμοθώρακας από ρήξη αερώδους κύστεως), συχνότερα σε νεαρούς άνδρες. Ο αυτόματος πνευμοθώρακας μπορεί να προκληθεί χωρίς να είναι εμφανές το αίτιο.

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το μέγεθος του. Επίσης και από το αν ο αέρας, που βρίσκεται στον υπεζωκότα, είναι υψηλής τάσεως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσπνοια, ξαφνικό και οξύ θωρακικό πόνο, πτώση της αρτηριακής πίεσης και αδύναμο, αλλά ταχύ σφυγμό.

Πώς θεραπεύεται ο πνευμοθώρακας;

Ο μικρός πνευμοθώρακας ενδέχεται να μην περιλαμβάνει περαιτέρω θεραπεία, από αυτήν του κλινοστατισμού και της οξυγονοθεραπείας.

Ο μεγάλος, ειδικά αν συνοδεύεται από δύσπνοια, μπορεί να θεραπευθεί με αναρρόφηση του αέρα με βελόνα, τοποθέτηση σωλήνα στο θώρακα για παροχέτευση του αέρα, ή χειρουργικά (ειδικά όταν είναι απαραίτητο να προληφθεί η επαναδημιουργία του πνευμοθώρακα).

Η χειρουργική παρέμβαση γίνεται μετά από δεύτερο επεισόδιο πνευμοθώρακα. Περιλαμβάνει την αποφλοίωση της μεμβράνης, που περιβάλλει τον πνεύμονα και λέγεται τοιχωματικός υπεζωκότας, ή σε πρώτο επεισόδιο πνευμοθώρακα, όταν συνυπάρχουν αερώδεις κύστεις.

Tip:  Ενημερωθείτε σχετικά με τους “Όζους των Πνευμόνων”

όγκοι θωρακικού τοιχώματος

ΟΓΚΟΙ ΘΩΡΑΚΙΚΟΥ ΤΟΙΧΩΜΑΤΟΣ

Τι είναι οι Όγκοι Θωρακικού Τοιχώματος

Οι όγκοι θωρακικού τοιχώματος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκοι απαιτούν θωρακοχειρουργική παρέμβαση, ενώ η παρέμβαση στους καλοήθεις όγκους γίνεται κατόπιν συγκεκριμένων ενδείξεων.

Οι όγκοι θωρακικού τοιχώματος χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Οι καλοήθεις όγκοι αποτελούν το 5% όλων των θωρακικών όγκων. Οι πιο συνήθεις καλοήθεις όγκοι είναι:

  • Οστεοχόνδρωμα
  • Χόνδρωμα
  • Ινώδης Δυσπλασία

Κακοήθεις Όγκοι Θωρακικού Τοιχώματος

Οι κακοήθεις όγκοι του θωρακικού τοιχώματος είναι πολλαπλοί. Πάνω από τους μισούς είναι μεταστάσεις ή και τοπικές εισβολές από καρκίνους σε κοντινά όργανα (μαστός, πνεύμονας, υπεζωκότας, μεσοθωράκιο). Οι πιο κοινοί κακοήθεις πρωτοπαθείς όγκοι είναι τα σαρκώματα. Το 45% εξ’ αυτών προέρχεται από τα μαλακά μόρια και το 55% από τα οστά και τους χόνδρους.

Οποιαδήποτε μάζα στο θωρακικό τοίχωμα, πρέπει να εκτιμηθεί από εμάς, καθώς επίσης πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες εξετάσεις, όπως αξονική θώρακος, μαγνητική θώρακος και εν συνεχεία βιοψία για ιστολογική ταυτοποίηση.

Οι περισσότεροι χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης, ενώ σε κάποιους πολύ επιθετικούς όγκους χρειάζεται και συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή/και ακτινοβολία

Tip: Ενημερωθείτε για τον Πνεύμοθώρακα.

όζοι πνεύμονος

ΟΖΟΙ ΠΝΕΥΜΟΝΟΣ

Οι όζοι πνεύμονος (μονήρεις ή πολλαπλοί/ καλοήθεις ή κακοήθεις) έχουν σαφείς ενδείξεις για θωρακοχειρουργική παρέμβαση. Η ανεύρεση τους είναι συχνή, καθώς σήμερα αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων, που υποβάλλονται σε ακτινογραφία ή αξονική θώρακος.

Τι είναι οι όζοι πνεύμονος;

Ο όζος πνεύμονος είναι μια μικρή, στρογγυλή ή ωοειδής, διόγκωση του πνεύμονος,  μικρότερη των 3cm σε διάμετρο. Αν το μέγεθος του όζου είναι μεγαλύτερο από τα 3 cm, λέγεται πνευμονική μάζα και αποτελεί πιθανότερα κακοήθεια, παρά όζο.

Τι προκαλεί πνευμονικούς όζους;

Υπάρχουν 2 τύποι πνευμονικών όζων, οι κακοήθεις και οι καλοήθεις. Πάνω από 90% των πνευμονικών όζων, που είναι μικρότεροι των 2cm σε διάμετρο, είναι καλοήθεις. Οι καλοήθεις όζοι προκαλούνται από διάφορα αίτια. Πολλά από αυτά είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας (λοίμωξη αναπνευστικού, πνευμονίας κ.λπ.). Άλλα αίτια αποτελούν σπανιότερες παθήσεις, όπως η σαρκοείδωση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και διάφορα άλλα σπάνια αυτοάνοσα νοσήματα.

  • Καλοήθη νεοπλάσματα, όπως το ίνωμα, το αμάρτωμα, το νευροΐνωμα και το βλάστωμα, είναι επίσης σπάνια αίτια πνευμονικών όζων.
  • Κακοήθεις πνευμονικοί όζοι:
  1. Καρκίνος του πνεύμονα
  2. Λέμφωμα
  3. Καρκινοειδές
  4. Σάρκωμα
  5. Μεταστατικοί όζοι

Ποια είναι τα συμπτώματα των πνευμονικών όζων;

Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα, που να συνδέονται με πνευμονικούς όζους.

Πόσο συχνοί είναι οι πνευμονικοί όζοι;

Οι πνευμονικοί όζοι ανευρίσκονται ως τυχαία ευρήματα σε ποσοστό 0,2% όλων των ακτινογραφιών θώρακος, ενώ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 50% στις αξονικές θώρακος. Προδιαθεσικοί παράγοντες για κακοήθεις πνευμονικούς όζους είναι το κάπνισμα και η μεγάλη ηλικία.

Πως διαγιγνώσκεται το αίτιο των πνευμονικών όζων;

Η διαδικασία αυτή παρόλο ότι είναι καίρια, είναι και εξαιρετικά πολύπλοκη. Αν η ακτινογραφία θώρακος ή η αξονική θώρακος δείχνει έναν ή και περισσότερους πνευμονικούς όζους, θα σας ρωτήσουμε καταρχήν αναλυτικά το ιστορικό σας. Αν είστε καπνιστής/-στρια, αν έχετε εκτεθεί σε περιβαλλοντικά χημικά κ.λπ.

Εξαρτωμένου του μεγέθους του όζου, της θέσης του και του σχήματός του, μπορούμε αρχικά να έχουμε μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τα αίτια. Παλαιότερες ακτινογραφίες ή και αξονικές είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη διάγνωση. Η αξονική θώρακος υψηλής ανάλυσης είναι η προτιμότερη μέθοδος.

Αναλόγως λοιπόν με τον όζο, θα σας προτείνουμε, είτε επανάληψη της αξονικής μετά από λίγο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η σύγκριση, ή μπορεί να σας προτείνουμε μια άλλη εξέταση που λέγεται PET (Positron Emission Tomography).

Η βιοψία με λεπτή βελόνα στον αξονικό τομογράφο ή και η θωρακοσκοπική χειρουργική βιοψία, είναι επίσης λύσεις που μπορεί να σας προταθούν. Αναλόγως της θέσης του όζου, η βρογχοσκόπηση μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. Η χειρουργική τεχνική για την αφαίρεση πνευμονικών όζων επί ενδείξεων κακοήθειας, γίνεται πλέον με Uniportal VATS, μέσω μιας μικρής τομής, ακόμη και με ελαφρά αναισθησία (μέθη).

Tip: Ενημερωθείτε για τους ‘Όγκους Θωρακικού Τοιχώματος”

θωρακοχειρουργικές παθήσεις

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Στην ενότητα αυτήν αναλύεται η θωρακοχειρουργική ένδειξη και αντιμετώπιση παθήσεων, όπως η εμφυσηματικός πνεύμονας, ο όγκος οισοφάγου, μεσοθωρακίου και υπεζωκότα.

1. ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΜΦΥΣΗΜΑΤΟΣ (LVRS)

Τι είναι LVRS (Lung Volume Reduction Surgery) – χειρουργική μείωση όγκου πνεύμονος;

Η LVRS είναι μια χειρουργική διαδικασία προκειμένου να αφαιρέσουμε παθολογικό εμφυσηματικό πνευμονικό παρέγχυμα. Η διαδικασία αυτή μειώνει τον όγκο του υπερδιογκωμένου, από το εμφύσημα, πνεύμονος και καταργεί τις μη λειτουργικές εκείνες περιοχές, δίνοντας έτσι μια καινούργια και λειτουργική μορφή στον πνεύμονα. Η LVRS απευθύνεται σε ασθενείς με σοβαρό εμφύσημα, μια κοινή κατηγορία της ΧΑΠ (Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας), με σοβαρή δύσπνοια, λόγω παγίδευσης του αέρα (ο αέρας μπορεί να εισέλθει, αλλά δεν μπορεί να εξέλθει, λόγω της υπερδιόγκωσης του εμφυσήματος και τελικά παγίδευσής του).

Ποιος είναι υποψήφιος για LVRS;

Η LVRS έχει αποδειχθεί αποτελεσματικότατη και σωτήρια σε εμφυσηματικούς ασθενείς, αυξάνοντας την ικανότητα της αναπνοής και την ποιότητα ζωής τους. Παρόλα αυτά υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής των κατάλληλων ασθενών, τα οποία χωρίζονται σε υποκατηγορίες.

  • Group 1: Ασθενείς με περισσότερο εμφύσημα άνω λοβών πνεύμονος και μικρή ικανότητα άσκησης. Αυτοί οι ασθενείς έχουν καλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο και επωφελούνται περισσότερο μετά από LVRS.
  • Group 2: Ασθενείς με περισσότερο εμφύσημα άνω λοβών πνεύμονος και υψηλή ικανότητα άσκησης. Παρομοίως, αυτοί οι ασθενείς είναι πιθανότερο να έχουν καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, μετά από LVRS, παρά με φαρμακευτική αγωγή.
  • Group 3: Ασθενείς με διάχυτο εμφύσημα και χαμηλή ικανότητα άσκησης. Η επιβίωση των ασθενών αυτών είναι ίδια, είτε με LVRS, είτε με φαρμακευτική αγωγή.
  • Group 4: Ασθενείς με διάχυτο εμφύσημα και υψηλή ικανότητα άσκησης. Οι ασθενείς αυτοί έχουν χειρότερα αποτελέσματα μετά από LVRS, παρά με φαρμακευτική αγωγή.

Είναι προφανές λοιπόν ότι οι ασθενείς με τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι οι ασθενείς της πρώτης ομάδας. Η ομάδα μας διαθέτει πεπειραμένους πνευμονολόγους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και με αυστηρά κριτήρια επιλέγουμε ασθενείς, που θα έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα μετά το χειρουργείο.

Ποιες εξετάσεις χρειάζονται να γίνουν;

Για να κρίνουμε ποιος ασθενής είναι υποψήφιος για LVRS, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εξετάσεις.

  • Ακτινογραφία θώρακος
  • Σπιρομέτρηση
  • Αέρια αίματος
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Αξονική θώρακος υψηλής ανάλυσης
  • Βάδισμα 6 λεπτών
  • Καρδιοαναπνευστική Δοκιμασία Κοπώσεως
  • Ηλεκτροκαρδιογραφική Δοκιμασίας Κοπώσεως

Πως γίνεται η LVRS;

Το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής περίπου 3cm, με Uniportal VATS, και μπορεί να γίνει, είτε στον έναν πνεύμονα, είτε και στους 2 πνεύμονες ταυτόχρονα.

Πόσος είναι ο χρόνος νοσηλείας μετά από LVRS;

Ο χρόνος νοσηλείας μετά από LVRS είναι 5 ως 7 ημέρες.

2. ΟΓΚΟΙ ΟΙΣΟΦΑΓΟΥ – Θωρακοχειρουργικές Παθήσεις

Ποιοι είναι οι όγκοι του οισοφάγου;

Οι όγκοι του οισοφάγου χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Ελάχιστοι από τους καλοήθεις όγκους οισοφάγου χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης. Αντίθετα όλοι οι κακοήθεις όγκοι του οισοφάγου, χρήζουν χειρουργικής παρέμβασης. Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να ξεκινήσει σε οποιοδήποτε σημείο, καθ΄ όλο το μήκος του. Είναι το 6ο πιο συχνό αίτιο θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Το κάπνισμα και το αλκοόλ, όπως και οι διατροφικές συνήθειες, ενοχοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την ανάπτυξη καρκίνου του οισοφάγου.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Δυσκολία στην κατάποση – δυσφαγία
  • Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια
  • Πόνος στο στήθος, αίσθημα βάρους, πίεσης, καύσου
  • Επιδείνωση συμπτωμάτων αναγωγής
  • Επίμονος βήχας ή αλλαγή στη φωνή

Πότε πρέπει να μας επισκεφθείτε;

Αν έχετε διαγνωσθεί με οισοφάγο Barrett πρέπει να βρίσκεστε σε τακτική παρακολούθηση. Αν επίσης υπάρχει εύρημα σε αξονική θώρακος, ή σε γαστροσκόπηση, είναι σημαντικό να έχετε μια θωρακοχειρουργική εκτίμηση.

Ποιοι είναι οι τύποι καρκίνου του οισοφάγου;

Ο πιο συχνός τύπος είναι το αδενοκαρκίνωμα.

  • Πλακώδες καρκίνωμα: πιο συχνό στο άνω και μέσω τμήμα
  • Άλλοι σπάνιοι τύποι (μικροκυτταρικό, σάρκωμα, λέμφωμα, μελάνωμα, χοριοκαρκίνωμα)

Πως αντιμετωπίζονται;

Η χειρουργική του οισοφάγου αναλόγως της θέσης του όγκου γίνεται, είτε θωρακοσκοπικά, με Uniportal VATS, είτε με την ανοικτή μέθοδο.

3. ΟΓΚΟΙ ΜΕΣΟΘΩΡΑΚΙΟΥ – Θωρακοχειρουργικές Παθήσεις

Τι είναι οι όγκοι μεσοθωρακίου;

Οι όγκοι μεσοθωρακίου χωρίζονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Βρίσκονται στην περιοχή που χωρίζεται ο θώρακας από τους πνεύμονες, η οποία ονομάζεται μεσοθωράκιο. Συγκεκριμένα το μεσοθωράκιο βρίσκεται πίσω από το στέρνο (πρόσθιο μεσοθωράκιο), ανάμεσα στους πνεύμονες (μέσο μεσοθωράκιο) και πίσω από την σπονδυλική στήλη (οπίσθιο μεσοθωράκιο). Το μεσοθωράκιο περιλαμβάνει την καρδία, την αορτή, τον οισοφάγο, τον θύμο αδένα και την τραχεία.

Είναι σπάνιοι οι όγκοι μεσοθωρακίου;

Οι όγκοι μεσοθωρακίου είναι σπάνιοι και πιο συνήθεις σε ηλικίες 30 – 50 ετών, παρόλα αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε οποιαδήποτε ηλικία και από οποιονδήποτε ιστό, από τα όργανα που προαναφέραμε. Στους ενήλικες οι περισσότεροι όγκοι μεσοθωρακίου αφορούν το πρόσθιο μεσοθωράκιο και είναι γενικότερα κακοήθεις, είτε λεμφώματα, είτε θυμώματα.

Είναι σοβαροί οι όγκοι μεσοθωρακίου;

Λόγω της θέσης τους οι όγκοι μεσοθωρακίου, τόσο οι καλοήθεις όσο και οι κακοήθεις, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές επιπλοκές στα παρακείμενα όργανα, όπως περικάρδιο, καρδία, αορτή και μεγάλα αγγεία. Οι όγκοι οπισθίου μεσοθωρακίου, μπορούν να προκαλέσουν συμπίεση στο νωτιαίο μυελό.

Τι πρέπει να γίνει;

Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται εκτίμηση από την ομάδα μας, προκειμένου να διαγνώσουμε αρχικά, και εν συνεχεία να αντιμετωπίσουμε το αίτιο που προκάλεσε τον όγκο μεσοθωρακίου. Σε περίπτωση χειρουργείου και αναλόγως της θέσης του όγκου μεσοθωρακίου, η αφαίρεση γίνεται, είτε θωρακοσκοπικά με Uniportal VATS, είτε με την ανοικτή μέθοδο.

4. ΟΓΚΟΙ ΥΠΕΖΩΚΟΤΑ

Τι είναι οι όγκοι υπεζωκότα;

Οι όγκοι υπεζωκότα βρίσκονται στη μεμβράνη, που καλύπτει τον πνεύμονα, και χωρίζει τον πνεύμονα από το θωρακικό τοίχωμα. Οι πιο συνηθισμένοι είναι μεταστατικής φύσεως και κακοήθεις, με ταχεία και δυσμενή εξέλιξη. Με εξαίρεση τον ινώδη όγκο (LFTP – Localized Fibrous Tumor of the Pleural), μια επίσης επιθετική μορφή του καρκίνου του υπεζωκότα είναι το μεσοθηλίωμα.

Πως αντιμετωπίζονται οι όγκοι του υπεζωκότα; | Θωρακοχειρουργικές Παθήσεις

Με εξαίρεση τον ινώδη όγκο, που η χειρουργική του αντιμετώπιση είναι σχετικά απλή, το μεσοθηλίωμα, εφ’ όσον έχει χειρουργική ένδειξη, χρήζει ριζικής αντιμετώπισης. Πραγματοποιείται ένα μεγάλο ανοικτό χειρουργείο, το οποίο περιλαμβάνει εξωυπεζωκοτική πνευμονεκτομή, εκτομή του περικαρδίου, του συστοίχου ημιδιαφράγματος και πλήρη λεμφαδενικό καθαρισμό.

Tip: Ενημερωθείτε για τον Καρκίνο του Πνεύμονα