Η διαδικασία ταχέως και ανώμαλου πολλαπλασιασμού των κυττάρων του πνεύμονος, οδηγεί στη δημιουργία όγκων πνεύμονος. Διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Χρήζουν θωρακοχειρουργικής εκτίμησης, με συγκεκριμένες ενδείξεις εκτομής.
Τι είναι ο καρκίνος του πνεύμονος;
Όπως και οι υπόλοιποι καρκίνοι στο σώμα μας, ο καρκίνος του πνεύμονος ενεργοποιείται, όταν διαρρηγνύονται οι φυσιολογικές διαδικασίες κυτταρικής διαίρεσης και ανάπτυξης. Έτσι η προκαλούμενη ανωμαλία δίνει χώρο σε μη φυσιολογικό και χωρίς έλεγχο πολλαπλασιασμό και διόγκωση.
Τα κύτταρα μεγαλώνοντας δημιουργούν, είτε μια μάζα, είτε έναν όγκο. Κακοήθεια ονομάζεται οποιαδήποτε ανώμαλη διόγκωση στο σώμα μας, η οποία εισβάλλει ευθέως σε παρακείμενους ιστούς και όργανα, επεκτείνεται, ή έχει τη δυναμική να αναπτυχθεί εκ νέου, παρά την πλήρη αφαίρεση.
Ποιος κινδυνεύει από καρκίνο του πνεύμονος;
Ο καρκίνος του πνεύμονος μπορεί να θέλει αρκετά χρόνια για να αναπτυχθεί. Το κάπνισμα είναι το πιο συχνό αίτιο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονος. Οι άνθρωποι, οι οποίοι εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου – πολύ περισσότερο οι ενεργητικοί, αλλά και οι παθητικοί καπνιστές – θα καταλήξουν με μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να προκαλέσουν ογκογέννεση στον πνεύμονα.
- Το 25% όλων των περιπτώσεων καρκίνου πνεύμονος παγκοσμίως, διαγιγνώσκονται σε ανθρώπους, που δεν κάπνιζαν ποτέ. Το αίτιο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και αντικείμενο μελέτης.
- Τα 2/3 των ανθρώπων, που διαγιγνώσκονται με καρκίνο πνεύμονος είναι άνω των 65 ετών.
- Η συχνότερη ηλικία διάγνωσης είναι τα 70 έτη.
Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του πνεύμονος;
Ο καρκίνος του πνεύμονος είναι η πρώτη αιτία καρκίνου παγκοσμίως, με πάνω από 1.000.000 ασθενείς ανά έτος. Από τους ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα, 1 στους 14 άνδρες και γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο πνεύμονος κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Πως διαγιγνώσκεται ο καρκίνος του πνεύμονος;
Συνήθως ο καρκίνος του πνεύμονας (όγκοι πνεύμονος) είναι ένα τυχαίο εύρημα, είτε σε ακτινογραφία, είτε σε αξονική θώρακος. Σε προχωρημένο στάδιο υπάρχουν συμπτώματα, όπως βήχας, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, κόπωση και απώλεια βάρους. Η διάγνωση χρειάζεται βιοψία (με πολύ λεπτή βελόνα) ή βρογχοσκόπηση. Αν αυτή η προσέγγιση δεν είναι επαρκής, η χειρουργική βιοψία είναι η προτεινόμενη λύση.
Ποια είναι τα στάδια του καρκίνου του πνεύμονος;
Η σταδιοποίηση επιτρέπει στο γιατρό να κατανοήσει πλήρως την έκταση της νόσου, προκειμένου να αποφασιστεί το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο για τον ασθενή. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολύ εξιδεικευμένους όρους, προκειμένου να περιγράψουν τα στάδια του καρκίνου, αλλά μια απλοποίηση των πραγμάτων μας δίνει 3 τύπους:
- Τοπικός: ο καρκίνος περιορίζεται στον πνεύμονα.
- Περιοχικός: ο καρκίνος έχει προχωρήσει στους λεμφαδένες του θώρακος.
- Απομακρυσμένος: υπάρχουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.
Ποιοι είναι οι τύποι του καρκίνου του πνεύμονος;
Περίπου 90% των καρκίνων του πνεύμονος ξεκινούν από τους βρόγχους, παρόλα αυτά καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί και σε αδένες κάτω από την γραμμή των βρόγχων, συχνότερα στο εξωτερικό τμήμα του πνεύμονος. Οι καρκίνοι του πνεύμονας (όγκοι πνεύμονος) χωρίζονται σε δύο τύπους. Στο μικροκυτταρικό και στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος, οι οποίοι αναπτύσσονται διαφορετικά και έχουν διαφορετική πρόγνωση και θεραπεία.
- Μη μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος: είναι πολύ πιο συχνός και συνήθως αναπτύσσεται πολύ πιο αργά από τον άλλο τύπο. Χωρίζεται σε 3 υποκατηγορίες:
- Αδενοκαρκίνωμα
- Πλακώδες καρκίνωμα
- Μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα
- Μικροκυτταρικός καρκίνος πνεύμονος: είναι λιγότερο συχνός. Αντιπροσωπεύει το 15% όλων των καρκίνων του πνεύμονος. Παρόλα αυτά η ανάπτυξη του είναι ταχύτατη, και πολύ συχνά προχωρημένη τη στιγμή της διάγνωσης, αφού εξαπλώνεται γρήγορα σε όλο το σώμα.
- Σπάνιοι καρκίνοι θώρακος:
Υπάρχουν περισσότεροι από 12 τύποι καρκίνου που μπορούν να αναπτυχθούν στο θώρακα (όγκοι πνεύμονος), οι οποίοι είτε ξεκινούν από τον πνεύμονα, είτε όχι. Κάποιοι από τους λιγότερο συχνούς τύπους καρκίνου περιλαμβάνουν το καρκινοειδές, το κακοήθες μεσοθηλίωμα και τους νευροενδοκρινείς όγκους.
- Μεσοθηλίωμα: το μεσοθηλίωμα είναι ένας καρκίνος που προσβάλει το μεσοθήλιο, την προστατευτική μεμβράνη, που καλύπτει τα περισσότερα από τα εσωτερικά μας όργανα. Στον πνεύμονα αναπτύσσεται στη μεμβράνη που ονομάζεται υπεζωκότας και σπάνια στο περικάρδιο (τη μεμβράνη που καλύπτει την καρδιά). Είναι άμεσα συνδεδεμένο με πολυετή έκθεση σε αμίαντο.
Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα;
Όλες οι πληροφορίες, ο απεικονιστικός έλεγχος, οι βιοψίες, ο τύπος του καρκίνου, καθώς και η γενικότερη κατάσταση του ασθενούς συνεκτιμώνται, προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη θεραπεία. Ο πιο κριτικός παράγοντας που καθορίζει την επιβίωση είναι το στάδιο τη στιγμή της διάγνωσης. Δυστυχώς μόνο το 25% των ασθενών βρίσκονται σε χειρουργήσιμο στάδιο.
Παρόλα αυτά υπάρχει λύση και για τους ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο, όπως προηγμένες χημειοθεραπείες, εκλεκτική ακτινοβολία, και τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία, η ανοσοθεραπεία. Είναι απαραίτητο σε αυτά τα στάδια να υπάρχει ολοκληρωμένη ομάδα ιατρών, περιλαμβανομένων ογκολόγων, ακτινολόγων, ακτινοθεραπευτών και πνευμονολόγων.
Τι κάνουμε στο χειρουργείο; | ‘Όγκοι Πνεύμονος
Το χειρουργείο αποτελεί τη χρυσή λύση για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονος. Η ολική αφαίρεση του όγκου και ο πλήρης λεμφαδενικός καθαρισμός, δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στην επιβίωση του ασθενούς. Η εξέλιξη της θωρακοσκοπικής χειρουργικής και συγκεκριμένα η τεχνική Uniportal VATS (Video – Assisted Thoracoscopic Surgery), που εφαρμόζουμε, μπορεί να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των καρκίνων του πνεύμονος, μέσω μιας πολύ μικρής τομής.
Η ανάρρωση του ασθενούς είναι ταχύτατη, η τομή είναι πολύ μικρή, η ανάγκη για μετάγγιση αίματος είναι σπάνια, όπως σπάνια είναι και η ανάγκη παραμονής σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας). Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για 2 με 3 ημέρες και επιστρέφει άμεσα στα καθήκοντά του. Οι υψηλής τεχνολογίας επεμβάσεις που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια, δίνουν τη δυνατότητα στους ασθενείς μας να επανέλθουν γρηγορότερα και ασφαλέστερα στην καθημερινότητά τους.
Tip: Ενημερωθείτε για το Τραύμα Θώρακος